Hopp til hovedinnhold

Rettferdighet for ofrene- Kampen mot straffefrihet i Colombia

Et intervju med Daniela Rodriguez om CSPP sitt arbeid mot straffefrihet i Colombia

I oktober var menneskerettighetsforkjemperene Mirtala Hernández og Daniela Rodriguez på besøk i Norge fra Guatemala og Colombia. Temaet for besøket var kampen mot straffefrihet, samt overgangsjustis, historisk minne og tvungen forsvinning. I et intervju med PBI Norge fortalte de om deres lange kamp for rettferdighet, i tillegg til utfordringer og trusler de stadig står overfor i sine hjemland.

Dette er del 2 av artikkelserien til PBI Norge om besøket i oktober. Denne artikkelen handler om kampen mot straffefrihet i Colombia. Daniela Rodriguez forteller oss om sitt store engasjement for å forsvare menneskerettigheter, og arbeidet til hennes organisasjon for å oppnå juridisk rettferdighet for ofrene av utenomrettslige henrettelser.

(Artikkel skrevet av Kristina Kvist) 

(Fra venstre: Daniela Rodriguez og Mirtala Hernández på Oslobesøk i oktober)

 

Daniela Rodriguez er advokat og jobber for El Comité de Solidaridad con los Presos Politicos (CSPP). PBI Colombia har ledsaget CSPP siden 1998 og støttet organisasjonens arbeid i å fremme rettferdighet for ofrene for statlig vold i Colombia (1). Daniela er en dedikert menneskerettighetsforkjemper som gjennom sitt arbeid for CSPP bidrar med å dokumentere menneskerettighetsbrudd og ansvarliggjøre colombianske myndigheter. 


CSPP representerer ofrene for tvungen forsvinning og utenomrettslige henrettelser, og deres arbeid bidrar til å styrke rettssikkerheten og beskytte dem som er blitt utsatt for urett. I de siste årene har CSPP; i samarbeid med to andre organisasjoner,  iverksatt et søksmål mot tidligere president Álvaro Uribe Veléz under den universelle jurisdiksjonen i Argentina (2). Ekspresidenten anklages for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, i forbindelse med sakene som omfatter utenomrettslige henrettelser, også kjent som “Falsos Positivos” (3).

Kan du fortelle litt om arbeidet du gjør og organisasjonen du jobber for?

«Det er vanskelig å oppsummere 50 år med historie! I fjor feiret vi 50 år med arbeid for å forsvare og fremme menneskerettighetene i landet. Kort fortalt, ble organisasjonen opprettet i 1973 i en tid med økt sosial mobilisering og sterk statlig undertrykkelse i Colombia. CSPP var den første menneskerettighetsorganisasjonen i landet. Nobels litteraturprisvinner og en av de mest anerkjente forfatterne i Colombia, Gabriel Garcia Marquez, bidro med å opprette organisasjonen ved å donere penger han fikk fra en internasjonal pris til dette formålet. Blant grunnleggerne var representanter fra akademia, journalister og fagforeningsmedlemmer, som samlet krefter for å gi juridisk forsvar til personer som ble berøvet friheten av politiske årsaker. Selv om organisasjonen fortsatt har et sterkt fokus på å fremme rettighetene til personer som er berøvet friheten, har nye arbeidsområder blitt lagt til som svar på konteksten og behovene som har oppstått i en pågående væpnet konflikt, samt initiativer for å konsolidere fred.»

«Blant annet arbeider vi med og hjelper ofre for statlige forbrytelser som tvungen forsvinning, tvangsfordrivelse  og utenomrettslige henrettelser. Vi følger dem opp både nasjonalt – som gjennom det integrerte fredssystemet opprettet i fredsavtalen fra 2016, – og internasjonalt – som gjennom det interamerikanske og universelle menneskerettighetssystemet, i jakten på sannhet, rettferdighet, erstatning, historisk minne og ikke-gjentakelse. I tillegg har CSPP i løpet av de siste årene aktivt drevet kampanjen “Defender la libertad un asunto de todxs” (“Forsvare friheten er alles ansvar”), der de gir hjelp og rådgivning til personer som blir angrepet og rettsforfulgt i forbindelse med sosial protest. Videre så jobber vi med overgangsrett, vi følger opp fredsavtalen og punktet som har med ofrene å gjøre. Vi ledsager ofre som har hatt utfordringer med å få tilgang til rettvesenet, og systemene for reparasjon og ikke-repetisjon, i tillegg til de som har vært ofre for statlige forbrytelser.»

(Daniela og Mirtala i møte med Utenriksdepartementet)

CSPP opplever i likhet med mange andre menneskerettighetsorganisasjoner i Colombia store utfordringer knyttet til sitt arbeid.

Hva er de største utfordringene dere står overfor i arbeidet med å forsvare menneskerettighetene i Colombia?

«Det er mange utfordringer. Den første som bør nevnes er kanskje risiko- og sikkerhetssituasjonen til menneskerettighetsforkjemperne. Til tross for at fredsavtalen ble underskrevet i 2016, har forverringen av den væpnede konflikten, fremveksten av nye aktører, dynamikker og interesser, uten tvil påvirket arbeidet som utføres i minst syv regioner i Colombia. Situasjonen er så kritisk at den konstitusjonelle domstolen nylig har erklært en “konstitusjonell tilstand” angående situasjonen for menneskerettighetsforsvarere i vårt land, og anerkjenner blant annet at nivået av straffefrihet for angrepene begått mot oss er ekstremt høye – noe som opprettholder voldens syklus.» 

«CSPP fortsetter å bli utsatt for stigmatisering og forfølgelse, noe som øker risikoen for dem som forsvarer menneskerettigheter i et land som Colombia. Vår kamp for rettferdighet innebærer å kreve rettsforfølgelse og sannhet fra statlige aktører på ulike nivåer, med særlig fokus på høytstående offentlige tjenestemenn. Dessverre setter ikke denne kampen bare organisasjonens omdømme og sikkerhet i fare, men også ofrene som blir stigmatisert på grunn av de fremskrittene vi har oppnådd i arbeidet. Negative offentlige uttalelser og rettslige aksjoner er blitt brukt for å svekke både vårt arbeid og kampen mot straffrihet for statlig kriminalitet.»

Daniela legger ikke skjul på at slike vedvarende trusler og utfordringer kan være en belastning for arbeidet, både fysisk og mentalt.

«All denne motstanden vi opplever, ikke bare demotiverer og hindrer arbeidet til våre medlemmer, men begrenser også vår evne til å agere og oppnå resultater. Vi opplever stadig stigmatisering, forfølgelse og at vi blir sett på som kriminelle på grunn av at mektige aktører ser på organisasjonenes stemme og kamp for sivilsamfunnet som ubehagelig. I tillegg medfører slike utfordringer at flere av våre kollegaer har blitt utsatt for statlig kriminalitet, de har for eksempel blitt internt fordrevet, og noen har måttet gå i eksil i Spania, Belgia og andre land i Europa. Vi har også hatt kollegaer som har blitt utsatt for seksuelle overgrep, tortur eller til og med blitt drept.» 

«En ekstra utfordring er de vanskelighetene som er knyttet til bærekraften i de aktivitetene som utføres, ettersom vi har begrensede ressurser. Dette reduserer vår kapasitet til å svare på alle behovene til de menneskene og samfunnene vi støtter. Dette gjør at vi blir avhengig av det internasjonale samfunnet, som nå også befinner seg i et voksende politisk krisescenario, med kriger og okkupasjoner. I tillegg fører dette til endringer i givernes prioriteringer, og skaper ustabilitet og frykt.»

En av de sentrale sakene for CSPP er rettsprosessen mot den tidligere presidenten Álvaro Uribe Vélez og søken etter rettferdighet for ofrene for utenomrettslige henrettelser, kjent som «falsos positivos» (falske positiver). Under den væpnede konflikten ble det ført en politikk der fokuset på å beseire geriljagruppene i landet ble prioritert til «enhver pris» (4). Dette presset de militære styrkene til å prestere og oppnå belønninger for å dokumentere flere «fiender drept i kamp». Som et resultat skal rundt 6 402 sivile ha blitt systematisk drept av soldater og feilaktig fremstilt som medlemmer av geriljagrupper i perioden 2002–2008 (5). Denne praksisen, kjent som «falsos positivos», ble brukt for å øke den colombianske hærens tall på fiender drept i kamp. Uribe, som daværende president og øverstkommanderende for de væpnede styrkene, er nå anklaget for forbrytelser mot menneskeheten (6).

«En slik rettsprosess mot Uríbe er utfordrende på grunn av betydelige rettslige og politiske hindringer i landet, samt at det colombianske rettssystemet ikke er særlig egnet eller har erfaring med slike rettsprosesser mot tidligere presidenter(7). Dermed har CSPP og andre menneskerettighetsorganisasjoner rapportert inn en klage til det argentinske føderale rettssystemet for å etterforske Uríbes kriminelle ansvar for forbrytelser mot menneskeheten. Dette ble gjort under prinsippet om universell jurisdiksjon, som gir stater rett til å etterforske og straffeforfølge alvorlige internasjonale forbrytelser som krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, selv om de ikke ble begått i landet.»

Saken er fortsatt i en tidlig fase, hvor domstolen i Buenos Aires nylig anerkjente klagen og de berørte ofrene som gyldige. Dette markerer en milepæl, men det er fortsatt usikkert hvorvidt saken vil føre til en rettssak. Prosessen har generert bred oppmerksomhet som et potensielt viktig skritt mot rettferdighet for forbrytelsene begått under den væpnede konflikten i Colombia (8).

Til tross for slik historisk fremgang i kampen mot straffefrihet, har rettsprosessen økt trusselnivået for Daniela og CSPP:

«Når det gjelder prosessen og tiltakene som er iverksatt i kampen mot straffrihet, spesielt klagen mot den tidligere presidenten Uribe for utenomrettslige henrettelser, har det medført en stor økning av risiko for oss. Dessverre også for personer representert og støttet av organisasjonen.»

(Daniela og Mirtala i møte med ICJ Norge og Advokatsforeningens menneskerettighetsutvalg)

 

Hva har vært de største utfordringene for ofrene som søker rettferdighet for de utenomrettslige henrettelsene?

«Ofrene for utenomrettslige henrettelser i Colombia, eller de såkalte “falske positive”-sakene, har måttet møte mange hindringer og utfordringer de siste 20 årene de har søkt etter sannhet, rettferdighet og erstatning, for å unngå gjentakelser av slike overgrep. De har måttet tåle ekstremt langsom, fragmentert og forlenget rettsprosessering, som i alle tilfeller har blitt holdt på de laveste nivåene i det militære kommandosystemet. Dette skyldes ikke bare den begrensede tilgangen til rettferdighet som finnes i noen områder av Colombia, men også trusler de blir utsatt for fra politiske aktører og/eller væpnede grupper. Til tross for fremgangen gjennom Sannhetskommisjonen (CEV) og den Spesielle Jurisdiksjonen for Fred (JEP) i å undersøke og informere landet om “sannheten” om saker med henrettelser og tvungne forsvinninger som “falsos positivos”, er det hundrevis av ofre som befinner seg i et rettslig limbo hvor riksadvokaten nekter å fortsette etterforskningene, og JEP har verken kapasitet eller tid til å fortsette sakene til disse ofrene.(9)»

«En ekstra utfordring har vært “reviktimiseringen” som ofrene kontinuerlig blir utsatt for av institusjonene. Dette manifesterer seg ikke bare i mangel på høringsplattformer, men også i dårlig behandling, likegyldighet og mangel på rettidige svar på deres krav – særlig de som handler om erstatning og ikke-gjentakelse. Ofrene befinner seg for det meste i en situasjon med økonomisk usikkerhet og sårbarhet, ettersom staten ikke har taklet ulikheten og de transgenerasjonelle skadene som disse alvorlige hendelsene har forårsaket. I denne situasjonen har ofrene – som for det meste er politiske aktører og menneskerettighetsforsvarere – og deres støttende organisasjoner, møtt trusler og sikkerhetsrisikoer.»

Daniela forteller likevel om et stort pågangsmot hos ofrene og sivilsamfunnet i Colombia: 

«Denne handlingen representerer et historisk steg for ofrene og organisasjonene i kampen mot straffefrihet i Colombia. Med en rettslig etterforskning av Álvaro Uribe ville det være første gang en colombiansk president ble undersøkt for sitt påståtte ansvar for internasjonale forbrytelser. Dette setter denne saken på lik linje med andre tidligere saker mot latinamerikanske- og verdensledere, som Augusto Pinochet, Efraín Ríos Montt og Hissène Habré.I disse sakene har aktiveringen av prinsippet om universell jurisdiksjon skapt mer passende mekanismer for ansvarlighet.»

«Effekten av å åpne denne rettsprosessen, samt anerkjennelsen av ofrene og organisasjonene som berørte parter, har vært positiv, og vekket interesse fra andre som aktivt kan delta i saken. I tillegg har debatten om hvem som har vært ansvarlige i militærets kommandokjede, og vært med på å  støtte en politikk som innebar drap og forsvinning av sårbare sivile, også blitt gjenopptatt.»

 

(Pågangsmot: Daniela gir ikke opp kampen for rettferdighet. Her under et intervju med Radio Latin-Amerika)
(Pågangsmot: Daniela gir ikke opp kampen for rettferdighet. Her under et intervju med Radio Latin-Amerika)

 

Du er jo nå på turné i Europa, og reiser rundt og opplyser ulike internasjonale organisasjoner om situasjonen i Colombia. Hva ønsker du å oppnå med denne reisen? 

«Målet er å skape bevissthet om de risikoene vi opplever overfor verdenssamfunnet. Vi ønsker å fremme arbeidet vi gjør i kampen mot straffrihet. Dette handler ikke bare om nødvendigheten av tiltak for å bygge opp historisk minne, sannhet, rettferdighet, erstatning og ikke-gjentakelse for ofrene for statlige forbrytelser, men også om å skape bevissthet om risikoene, som både ofre og organisasjoner som CSPP står overfor i denne prosessen.»

Daniela forteller videre at hun på vegne av CSPP jobber for å fremme rettsprosessen mot den tidligere presidenten under den universelle jurisdiksjonen i Argentina, sikre ressurser til rettsprosessen, styrke ofrenes deltakelse og synlighet, forebygge stigmatisering, øke internasjonal støtte og politisk press, samt fremme ansvarliggjøring av eks-presidenten for alvorlige forbrytelser (10). 

Hvilken rolle spiller støtten fra det internasjonale samfunnet i deres arbeid, for eksempel fra PBI?

«I slike saker som dette, har den internasjonale støtten vært avgjørende for å håndtere sikkerhetsrisikoer, bygge tillit og styrke nettverk for kommunikasjon og påvirkning. Særlig støtten fra PBI, som har hatt rask respons på sikkerhetsrisikoer, gjør det mulig for oss å styrke vårt arbeid med forsvar og fremming av menneskerettigheter med større synlighet, tillit og trygghet. For vår organisasjon har spesielt støtten som PBI har gitt oss i nesten 30 år, vært helt avgjørende. Den har blant annet gjort det mulig for oss å nyte større garantier for gjennomføringen av vårt arbeid i de ulike områdene der vi er til stede, og at menneskene vi følger opp også føler seg støttet.»

Hvordan kan sivilsamfunnet i Norge støtte og bidra til arbeidet deres?

«Sivilsamfunnet i Norge kan støtte oss ved å spre informasjon om vårt arbeid med å bekjempe straffrihet og fremme menneskerettigheter, samt bidra med teknisk assistanse og ressurser for å styrke vår kapasitet. De kan også kreve oppfølging av fredsavtalen fra 2016, der Norge var garantistland, spesielt i forhold til beskyttelse av sosiale ledere og oppfyllelse av menneskerettighetsforpliktelser. Videre kan norske aktører skape arenaer for synlighet og dialog om menneskerettighetssituasjonen i Colombia, for eksempel i internasjonale fora, akademiske plattformer og solidaritetsarrangementer. Slike tiltak kan bidra til å fremme fredsbygging og forsoning i landet mitt.»

Daniela og CSPP har satt i gang en underskriftskampanje kalt #JusticiaParaLas6.402, til støtte for ofrene og rettsprosessen i Argentina. Selv om rettsprosessen og klagen mot Uríbe fortsatt er på et tidlig stadium i Argentina, har det vært noen få fremskritt i saken etter at domstolen anerkjente ofrenes rett til å delta i prosessen (11).


«Det er svært avgjørende å støtte dette initiativet, for å oppnå rettferdighet for hele landet, gjennom å signere underskriftskampanjen på #Change. For at Argentina, et land hvor grunnloven tillater rettsforfølgelse av kriminelle, kan  komme nærmere med å oppklare “hvem som ga ordren?” for disse forferdelige forbrytelsene mot menneskeheten. Vi må sørge for at det aldri gjentar seg, en gang for alle! Vi håper at vi blir mer enn 6.402 personer (ref. antall falsos positivos) som står sammen med de pårørende som krever rettferdighet. At vi skal være millioner som søker rettferdighet og for å sikre at det aldri skjer igjen! #Nuncamás (Aldri mer).»

PBI har ledsaget CSPP siden 1998 og har som mål å gi et beskyttende rom for menneskerettighetsforkjempere som utsettes for trusler og angrep på bakgrunn av deres arbeid for menneskerettigheter(12). Gjennom vårt arbeid setter vi søkelys på de alvorlige utfordringene som menneskerettighetsforkjempere møter, og arbeider for å sikre bedre beskyttelse og internasjonal oppmerksomhet rundt deres situasjon (13).

 

Du kan lese mer om arbeidet til Comité de Solidaridad con los Presos Políticos her

Les mer om kampanjen til Daniela og CSPP (#JusticiaParaLas6.402)  her

Hvis du ønsker å holde deg oppdatert og lære mer om arbeidet til PBI Norge, kan du melde deg på vårt nyhetsbrev her

 

(1) PBI Colombia Blog. “Fundación Comité de Solidaridad con los Presos Políticos.” PBI Colombia, 24. november 2024. https://pbicolombiablog.org/organizaciones-acompanadas/fundacion-comite-de-solidaridad-con-los-presos-politicos/.

(2) Colectivo de Abogados. “Juzgado de Buenos Aires reconoce a víctimas que interpusieron querella contra Álvaro Uribe Vélez.” Colectivo de Abogados, 3. juli 2023. Tilgang 24. november 2024. https://www.colectivodeabogados.org/juzgado-de-buenos-aires-reconoce-a-victimas-que-interpusieron-querella-contra-alvaro-uribe-velez/.

(3) PBI Colombia Blog. “Fundación Comité de Solidaridad con los Presos Políticos.” PBI Colombia, 24. november 2024. https://pbicolombiablog.org/organizaciones-acompanadas/fundacion-comite-de-solidaridad-con-los-presos-politicos/.

(4) El País. “Álvaro Uribe, denunciado ante la justicia argentina por los ‘falsos positivos’.” El País, 9. november 2023. Tilgang 24. november 2024. https://elpais.com/america-colombia/2023-11-09/alvaro-uribe-denunciado-ante-la-justicia-argentina-por-los-falsos-positivos.html.

(5) El País. “Álvaro Uribe, denunciado ante la justicia argentina por los ‘falsos positivos’.” El País, 9. november 2023. Tilgang 24. november 2024. https://elpais.com/america-colombia/2023-11-09/alvaro-uribe-denunciado-ante-la-justicia-argentina-por-los-falsos-positivos.html.

(6) BBC, “Colombia’s Álvaro Uribe Faces New Allegations Over False Positives Killings,” tilgang 24. november 2024, https://www.bbc.com/news/world-latin-america-67005102

Human Rights Watch. “How Perverse Incentives Behind ‘False Positives’ Worked.” Human Rights Watch, 12. november 2018. Tilgang 24. november 2024. https://www.hrw.org/news/2018/11/12/how-perverse-incentives-behind-false-positives-worked.

(7) The Guardian. “Colombia: General Mario Montoya on Trial Over ‘False Positives’ Killings.” The Guardian, 19. november 2020. Tilgang 24. november 2024. https://www.theguardian.com/world/2020/nov/19/colombia-false-positives-killings-general-mario-montoya-trial.

PBI Colombia Blog. “Fundación Comité de Solidaridad con los Presos Políticos.” PBI Colombia, 24. november 2024. https://pbicolombiablog.org/organizaciones-acompanadas/fundacion-comite-de-solidaridad-con-los-presos-politicos/.

CSPP. “ABC Querella en la Argentina - CSPP.” PDF. Tilgang 24. november 2024.

(8) Asuntos Legales. “Caso Uribe: avalan como pruebas las interceptaciones entre el expresidente y Cadena.” Asuntos Legales, 20.november 2024. Tilgang 24. november 2024. https://www.asuntoslegales.com.co/actualidad/caso-uribe-avalan-como-pruebas-las-interceptaciones-entre-el-expresidente-y-cadena-4003072.

Diario Las Américas. “Proceso contra Álvaro Uribe Vélez, un desafío a la justicia en Colombia.” Diario Las Américas, 26. oktober 2024. Tilgang 24. november 2024. https://www.diariolasamericas.com/america-latina/proceso-contra-alvaro-uribe-velez-un-desafio-la-justicia-colombia-n5365649.

El País. “Un juez de Medellín absuelve a Santiago Uribe Vélez, hermano del expresidente Álvaro Uribe.” El País, 13.november, 2024.  Tilgang 24. november 2024. https://elpais.com/america-colombia/2024-11-13/un-juez-de-medellin-absuelve-a-santiago-uribe-velez-hermano-del-expresidente-alvaro-uribe-acusado-de-integrar-un-clan-paramilitar.html.

(9) BBC, “Colombia’s Álvaro Uribe Faces New Allegations Over False Positives Killings,” tilgang 24. november 2024, https://www.bbc.com/news/world-latin-america-67005102

CSPP. “ABC Querella en la Argentina - CSPP.” PDF. Tilgang 24. november 2024.

(10) CSPP. “ABC Querella en la Argentina - CSPP.” PDF. Tilgang 24. november 2024.

(11)  CSPP. “En Memoria de las Víctimas de Ejecuciones Extrajudiciales: Nos Unimos a la Búsqueda de Justicia.” CSPP, 4.oktober 2024. Tilgang 24. november 2024. https://cspp.org.co/es/content/en-memoria-de-las-v%C3%ADctimas-de-ejecuciones-extrajudiciales-nos-unimos-la-b%C3%BAsqueda-de.

(12) PBI Colombia Blog. “Fundación Comité de Solidaridad con los Presos Políticos.” PBI Colombia, 24. november 2024. https://pbicolombiablog.org/organizaciones-acompanadas/fundacion-comite-de-solidaridad-con-los-presos-politicos/.

(13) PBI Colombia. “About.” PBI Colombia. Tilgang 24. november 2024. https://pbicolombia.org/about/.